Titelinformatie

Skills - Leidinggeven

 

Karen Knispel

 

 

Docentexemplaar aanvragen

Leidinggeven gaat over het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van leidinggeven. Wat moet je als (beginnend) leidinggevende allemaal kunnen om je doelen te bereiken en je medewerkers met je mee te krijgen? Welke vaardigheden zijn noodzakelijk en in welke situaties pas je die toe? Het contact met medewerkers staat in dit boek bovendien centraal. Hoe ga je om met degenen aan wie je leidinggeeft en hoe haal je het beste uit mensen?
Om deze vragen goed te kunnen beantwoorden, kunnen we niet om theorie en modellen heen. We reiken ze aan en maken de vertaalslag naar de praktijk in de vorm van cases en opdrachten.

Doelgroep
Leidinggeven is geschikt voor studenten in het hoger onderwijs en voor iedereen die zijn leidinggevende vaardigheden wil ontwikkelen.

Inhoudsopgave
Inleiding
1 Leidinggeven
1.1 Leidinggeven
1.2 Stijlen van leidinggeven
1.3 Visie ontwikkelen
2 Communiceren
2.1 Krachtig spreken
2.2 Vragen stellen en luisteren
2.3 Feedback geven
3 Koers bepalen
3.1 Doelen stellen
3.2 Motiveren en delegeren
3.3 Verandering begeleiden
4 Teams aansturen
4.1 Teams bouwen: de teamrollen van Belbin
4.2 Teams ontwikkelen in vijf fasen
4.3 Teambesprekingen leiden
4 Conflicten oplossen
5.1 Oorzaken van conflicten
5.2 Omgaan met conflicten
5.3 Stijlen van conflicthantering
6 Medewerkers ontwikkelen
6.1 Het doelstellingengesprek
6.2 Het functioneringsgesprek
6.3 Het beoordelingsgesprek
Ten slotte
Bijlage A: Teamroltest: Welke rol speel jij in teams?
Bijlage B: Stijlen van conflicthantering: Zelfbeoordelingstoets
Bijlage C: Format van een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP)
Bijlage D: Formulier functioneringsgesprek
Bijlage E: Formulier beoordelingsgesprek
Literatuur

Supplementen
Bij het boek is een code ingesloten die toegang geeft tot de bijbehorende website www.pearsoneducation.nl/skills/leidinggeven. Deze website bevat extra opdrachten.

Over de Skills-serie
Argumenteren maakt deel uit van Skills, de serie vaardigheidstrainingen van Pearson Education. In deze serie worden de verschillende communicatie- en managementvaardigheden behandeld die vaak terugkeren in de curricula van het hoger onderwijs. De boeken, geschreven door professionals, kenmerken zich door een beknopte, heldere aanpak en een sterk praktijkfocus; ze zijn dan ook allemaal voorzien van veel oefenmateriaal.

Elk deel van de serie is voorzien van een website met aanvullend materiaal zoals extra cases, opdrachten en in veel gevallen ook videomateriaal. Deze website is toegankelijk met een unieke toegangscode die in elk boek is ingesloten.

Ook verkrijgbaar in deze serie zijn:
Adviseren, E-mailen en brieven schrijven, Leidinggeven, Rapporteren, Overleggen en samenwerken, Onderhandelen, Presenteren en Verkopen.

Over de auteur
Karen Knispel is eigenaar van Karen Knispel Training & Ontwikkeling en werkt sinds 1990 als adviseur, trainer/coach en tekstschrijver. Zij ontwerpt en verzorgt ontwikkelingstrajecten voor medewerkers en management van uiteenlopende organisaties. Karen Knispel trainde zowel hbo-studenten als professionals in de bouw, consultancy, zakelijke en financiŽle dienstverlening, overheid, zorg, kunst en cultuur. Zij schreef eerder (ook bij Pearson Education) Zakelijke Communicatie - Mondeling, Zakelijke Communicatie - Schriftelijk en Presenteren.

flash image news produce

Titelgegevens

  • ISBN 9789043020893
  • 120 pagina's
  • Paperback
  • 31-03-2011
  • € 26.95 (incl. BTW)


flash image news produce