Titelinformatie

In Basisboek Biologie komen alle belangrijke onderwerpen uit de examenstof van het voortgezet onderwijs aan bod. Biologie is de studie van het leven. Basisboek Biologie omschrijft welke kenmerken levende wezens vertonen en waarmee ze zich onderscheiden van levenloze voorwerpen.

In het boek wordt de volgorde van klein naar groot aangehouden. Zo gaat hoofdstuk 1 over de bouwstenen van het leven, de moleculen waaruit levende wezens zijn opgebouwd. Hoofdstuk 2 gaat over cellen en hoofdstuk 3 over genetica en evolutie. In latere hoofdstukken komen planten, de werking van organen en orgaansystemen aan bod. Het laatste hoofdstuk behandelt ecologie en gedragsbiologie.

De onderwerpen worden kort, in toegankelijke taal, uitgelegd en verduidelijkt door middel van voorbeelden en illustraties. Ieder hoofdstuk begint met een aantal leerdoelen en eindigt met een samenvatting. Zo kan er altijd in n oogopslag gezien worden welke theorie het hoofdstuk behandeld. Ten slotte bevinden zich in elk hoofdstuk vragen en opdrachten voor extra verdieping van de theorie.

Doelgroep
Basisboek biologie is geschreven voor eerstejaars HBO studenten die tijdens hun opleiding met (deelgebieden van) biologie in aanraking komen, zoals verpleegkunde, agrarische opleidingen of Life Sciences.

Verkorte inhoudsopgave
1 Bouwstenen van het leven
2 Cellen
3 Genetica en evolutie
4 Planten
5 Het spijsverteringsstelsel en de nieren
6 Ademhaling en bloedsomloop
7 Huid, bloed en het afweersysteem
8 Het zenuwstelsel, de spieren en de zintuigen
9 Hormonen
10 Voortplanting
11 Ecologie en gedragsbiologie

Supplementen
Op de begeleidende website www.pearson.nl/ridder zijn extra opdrachten, interactieve vragen en antwoordsleutels op de kritische doordenkers in het boek beschikbaar.

Over de auteurs
Anja Ridder is practicumdocent bij de opleiding Farmacie van de Rijksuniversiteit Groningen.
Daarnaast is zij freelance redacteur en auteur van biologielessen voor het voortgezet
onderwijs en examentrainingen biologie. Karin van der Borght is docent bij de Unit Life Sciences & Technology, een samenwerkingsverband tussen Hogeschool Van Hall Larenstein en de NHL Hogeschool in Leeuwarden.

Gerelateerde uitgaven
Anatomie en fysiologie, een inleiding door Frederic Martini & Edwin Bartholomew
Werkboek anatomie en fysiologie door Elaine Marieb
Basisboek scheikunde door Kurt Haim, Johanna Lederer-Gramberger & Klaus Mller

flash image news produce

Titelgegevens

  • ISBN 9789043021067
  • 240 pagina's
  • Paperback
  • 03-01-2012
  • € 36.95 (incl. BTW)


flash image news produce