Titelinformatie

Skills - Argumenteren

 

Jessica Rijnboutt en Marcel Heerink

 

 

Docentexemplaar aanvragen

Argumenteren is overal. Bij de student die verslag moet doen van een project met een overtuigende presentatie, bij de verkoopster die je helpt bij het uitzoeken van een nieuw shirt, bij de onderzoeker die een advies moet opstellen. Je wordt ermee overspoeld als je tv kijkt – met reclames, documentaires en natuurlijk discussieprogramma’s. En de overgrote meerderheid van de weblogs staat vol met argumentatie.

Dit boek gaat over hoe argumentatie gebruikt en misbruikt kan worden in al die verschillende situaties. Het leert je vast te stellen of een argumentatie geldig is en of ze sterk is, maar het leert je ook zelf een overtuigende argumentatie op te zetten.

Doelgroep
Argumenteren is geschikt voor studenten in het hoger onderwijs en voor iedereen die zijn argumentatievaardigheid wil ontwikkelen.

Inhoudsopgave
1 No, it isn’t - Het hoe en waarom van argumenteren
1.1 Argumenteren en argumenteren
1.2 Doel en kwaliteit van discussie
1.3 Eerst beslissen, dan argumenteren
1.4 Argumenten of meningen
1.5 Argumenteren als cultuuruiting
1.6 Vragen
2 Dat heeft u mooi gezegd, maar er klopt geen snars van - Structuur en strategie
2.1 Structureren
2.2 Propositionele logica
2.3 Strategie
2.4 Argumentatieanalyse
2.5 Vragen
3 If you’re not with us, you’re with the terrorists - Een kleine cursus drogredenen
3.1 Wat drogredenen zijn
3.2 Voorbeelden van drogredenen
3.3 Een bijzondere vorm van trucage: getalle en statistiek
3.4 Vragen
4 Allemaal praatjes, meneer - Argumenteren en overtuigen in de praktijk
4.1 Spelregels
4.2 Reclame en propaganda
4.3 Verkoopgesprekken
4.4 Advies
4.5 Juridische argumentatie
4.6 Een schriftelijk betoog
4.7 Discussies en debatten
4.8 Academische argumentatie
4.9 Hot tips en dirty tricks
4.10 Vragen
Bijlage
Literatuur
Index

Supplementen
Bij het boek is een code ingesloten die toegang geeft tot de bijbehorende website www.pearsoneducation.nl/skills/argumenteren. Deze website bevat onder meer uitwerkingen bij de oefeningen in het boek, extra opdrachten, videovoorbeelden en video-opdrachten met uitwerkingen.

Over de Skills-serie
Argumenteren maakt deel uit van Skills, de serie vaardigheidstrainingen van Pearson Education. In deze serie worden de verschillende communicatie- en managementvaardigheden behandeld die vaak terugkeren in de curricula van het hoger onderwijs. De boeken, geschreven door professionals, kenmerken zich door een beknopte, heldere aanpak en een sterk praktijkfocus; ze zijn dan ook allemaal voorzien van veel oefenmateriaal.

Elk deel van de serie is voorzien van een website met aanvullend materiaal zoals extra cases, opdrachten en in veel gevallen ook videomateriaal. Deze website is toegankelijk met een unieke toegangscode die in elk boek is ingesloten.

Ook verkrijgbaar in deze serie zijn:
Adviseren, E-mailen en brieven schrijven, Leidinggeven, Rapporteren, Overleggen en samenwerken, Onderhandelen, Presenteren en Verkopen.

Over de auteurs
Jessica Rijnboutt studeerde communicatie, voorlichting en beïnvloeding in Groningen en Nijmegen. Ze werkte jarenlang als voorlichter en tekstschrijver. Momenteel is zij docent communicatie en ethiek en vakgroepvoorzitter bij de opleiding Information Engineering van Hogeschool Windesheim Flevoland.
Marcel Heerink studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 2010 aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft jarenlange ervaring als trainer en consultant binnen het bedrijfsleven en de overheid. Momenteel werkt hij als docent en onderzoeker bij de opleiding Information Engineering van Hogeschool Windesheim in Flevoland.

flash image news produce

Titelgegevens

  • ISBN 9789043019361
  • 112 pagina's
  • Paperback
  • 13-01-2011
  • € 26.95 (incl. BTW)
flash image news produce